5 lucruri pe care nu le știai despre înghețată

Înghețata e desertul tău preferat de-a lungul verii și cel mai bine știi…cum se mănâncă! Este însă un aliment cu o istorie bogată, ce pornește din Antichitate și se răspândește în întreaga lume, așa că poate ai vrea să afli mai multe. Te întrebi cine și când a creat prima porție de înghețată, ce popor mănâncă cele mai mari cantități sau cum alegi cea mai bună înghețată? Vei afla chiar acum!

În primul rând trebuie să știi ce mănânci! Înghețata este termenul general folosit, dar un adevărat cunoscător va alege mereu gelato sau înghețata artizanală. Aceasta este produsul gelateriilor specializate și se obține din ingrediente atent selecționate, printr-un proces specific de amestecare, de cele mai multe ori un secret bine păstrat al fiecărui specialist. Astfel, gelato are o textură mai cremoasă și poate avea multe variații, inclusiv fără lactoză, datorită tipului de ingrediente folosit. Gelato se produce în cantități mici și este păstrat pentru o perioadă scurtă de timp, spre deosebire de înghețata care rezistă congelată pentru mai multă vreme. Deci, când vrei să te bucuri de adevăratul gust italian, comanzi un gelato, de la un brand cu tradiție, precum, Antica Gelateria del Corso.

inghetata - alimente acasa

Acum că știi diferența esențială, iată alte câteva lucruri interesante despre desertul verii!

  1. Dovezi ale unui aliment similar cu înghețata de azi apar încă din Antichitate, în China sau Egipt, dar și în meniurile din vremea Imperiului Roman. Caterina de Medici este însă cea care a adus înghețata la forma curentă, odată cu venirea ei de la Florența la Paris. Cu toate acestea, în capitala Franței gelato avea mai mult formă de sorbet, căci laptele gras folosit de italieni se găsea în cantități mici.
  2. Prima gelaterie în adevăratul sens al cuvântului a fost deschisă la Paris, în 1686, de către Francesco Procopio dei Coltelli, un pescar sicilian. Cafe Procope, care există și astăzi, servea gelato și cafea italiană, iar Voltaire și Rousseau erau printre clienții fideli ai italianului.
  3. Există Coppa del Mondo della Gelateria, o competiție internațională, ce reunește specialiști din Italia, Japonia, Maroc, SUA, Spania sau Polonia care se întrec în fiecare an pentru cea mai bună și inovatoare rețetă.
  4. Topul țărilor care consumă cea mai mare cantitate de gelato de-a lungul unui an cuprinde Noua Zeelandă, pe primul loc, cu peste 28 de litri de persoană pe an, urmată de Statele Unite ale Americii (20 litri), Australia (18 litri) și Finlanda (15 litri).
  5.  Odată cu gelato trebuie să înveți încă doi termeni – affogato, ce îmbină gelato cu un shot de espresso – și gelato con panna – o cupă delicioasă de gelato cu frișcă naturală!

Și încă ceva! Dacă nu ești sigur de aroma de gelato pe care o preferi, poate te ajută topul preferințelor internaționale! Cea mai vândută înghețată este cea de ciocolată, urmată de căpșune, lămâie și mentă. Pentru sortimentele de fructe poți testa și varianta de sorbetto, un desert fresh și răcoritor, fără lapte, potrivit și pentru copii, dar și pentru dietele speciale. Dacă vrei să te aventurezi însă, poți încerca sortimente mai “moderne”, dar la fel de gustoase, precum Stracciatella, Bacio sau Fior di Latte.

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.