În fiecare bucătărie există un element esențial care de multe ori nu este luat în considerare, dar care este o piesă cheie în compoziția noii bucătării și, mai ales, a blatului: chiuveta.
Există multe tipuri de chiuvete pentru bucătărie, dar pentru a alege chiuveta potrivită trebuie să țineți cont de diferite aspecte precum: spațiul disponibil în bucătărie, materialul din care este realizată și tipul de blat pe care va fi montată.
Din ce material să trebuie să fie chiuveta?
Chiuvetă din oțel inoxidabil. Oțel neted, satinat sau lustruit, este mereu la modă! Ușoare, rezistente, ușor de curățat, chiuvetele din inox le găsim din ce în ce mai mult în bucătăriile moderne și de designer. Oțelul inoxidabil satinat sau lustruit nu este strălucitor și zgârieturile nu sunt evidente. Există oțel inoxidabil anti-zgârieturi. Este rezistent în timp și igienic, este materialul folosit de profesioniștii din bucătărie.
Chiuvetă sintetică sau din rășină. Chiuvetele sintetice sunt realizate de obicei din pulbere de granit și rășină și vin în toate formele și culorile. Acest tip de chiuvetă este foarte rezistent la șocuri, zgârieturi și rezistă la temperaturi ridicate. Îngrijirea sa este simplă, dar la anumite rășini petele tind să apară în timp, în special în jurul canalului de scurgere. Aspectul pietrei este estetic. Culoarea nu se schimbă în timp. Versatilitatea lor le face ideale pentru bucătăriile de designer, deoarece pot fi combinate bine cu blaturile.
Chiuvetă din ceramică. Chiuvetele din ceramică au un aspect rustic. Le găsim din ce în ce mai puțin în bucătăriile moderne. Acestea sunt însă ușor de curățat datorită finisajului de smalț, dar sunt fragile și sensibile la șocuri.
Chiuvetă de piatră. Chiuvetele din piatră sunt clasice și moderne. O chiuvetă din piatră rezistă bine la șocuri, zgârieturi și temperaturi ridicate. Piatra capătă în timp o patină, care conferă chiuvetei un aspect uzat și autentic. Îngrijirea poate fi delicată și dificilă dacă piatra este poroasă. Dulapul pentru chiuvetă trebuie să fie unul robust deoarece aceste chiuvete sunt grele.
Indiferent de tipul de chiuvetă pe care îl alegeți, există anumite reguli, în special igiena, de respectat.
Pentru a vă păstra țevile în stare bună, nu turnați niciodată ulei sau sosuri în cantități mari pe chiuvetă. Instalați filtre și ecrane pentru a împiedica resturile să înfunde țevile. Curățați sifonul în mod regulat.
Pentru a avea grijă de o chiuvetă din oțel inoxidabil, curățați-o în mod regulat cu un produs potrivit pentru curățarea oțelului inoxidabil. Ca și pentru chiuvete din ceramică, este recomandabil să le degresați în mod regulat cu produse speciale pentru chiuvete.
Nu utilizați produse corozive sau acide, riscați să deteriorați smalțul rășinii.
Pentru toate tipurile de chiuvete de bucătărie, pentru eliminarea calcarului, utilizați oțet alb și evitați produsele care conțin acizi.