Blefaroplastia: Când se recomandă, sfaturi și beneficii

Blefaroplastia este o operație de chirurgie estetică care redefinește zona pleoapelor și elimina pungile și cearcănele de sub ochi. Este una dintre cele mai efectuate operații estetice. 

Ce presupune această operație a pleoapelor?

Blefaroplastia este o operație de chirurgie estetică care are ca scop corectarea problemelor pleoapelor căzute. Oferind un aspect trist și obosit, pleoapele căzute sunt adesea o sursă de complex pentru unii oameni. Intervenția de blefaroplastie face ca ochii să pară mai tineri și mai puțin obosiți. Această problemă a pleoapelor se accentuează odată cu vârsta.

Diferitele tipuri de blefaroplastie

Există mai multe tipuri de operații de blefaroplastie, în funcție de pleoapa operată și de profilul pacientului.

Operație la pleoapa superioară pentru a îmbunătăți aspectul

Blefaroplastia corectează pleoapele grele și căzute (pleoapele superioare care și-au pierdut tonusul și fermitatea), deschide privirea, netezește cutele din scobitura pleoapei mobile. Intervenția se desfășoară sub anestezie locală, în regim ambulatoriu. În ceea ce privește operarea pleoapelor inferioare, intervenția durează între 30 și 60 de minute, în funcție de procedură și dacă sunt asociate intervenții suplimentare precum repoziționarea unei cozi căzute a sprâncenelor de exemplu.

Blefaroplastia pleoapei superioare constă în îndepărtarea excesului de piele și recrearea unor pliuri. Această operație luminează aspectul eliberând colțul interior al pleoapei superioare. Incizia se face în pliu și firul este ascuns sub piele. Este tehnica de overlock intradermic care face ca cicatricea să fie foarte discretă.

Chirurgia pleoapelor inferioare pentru volum

Zona inferioară a conturului ochilor poate fi marcată de umflături, cearcăne, pliuri. Blefaroplastia pleoapei inferioare va elimina excesul de grăsime, sau chiar pielea, situată pe pleoapa inferioară a ochiului.

Dacă zona superioară a privirii suferă o relaxare a țesuturilor, pleoapele inferioare suferă o deplasare a țesuturilor adipoase și/sau un exces de stocare a apei cauzat în special de o micro vascularizare proastă care contribuie la formarea unei acumulări de grăsime. Acestea sunt celebrele pungi de sub ochi.

În cazul unui buzunar cu exces de piele și grăsime, incizia se face sub linia genelor la 1 sau 2 mm, urmând conturul natural. Atunci cand nu este necesară îndepărtarea pielii ci doar a depozitelor de grăsime, practicianul operează pe așa numita cale trans-conjunctivală, în interiorul pleoapei. Prin urmare, incizia nu este vizibilă pe piele. Suturile sunt îndepărtate după 4 zile. În funcție de examenul clinic, care trebuie efectuat de către chirurg, se pot propune două tipuri de tehnici:

În caz de exces de piele. Dacă ai exces de piele, scopul blefaroplastiei este eliminarea grăsimilor și ridicarea pielii. Chirurgul face incizia sub gene. 

În absența excesului de piele. Pentru persoanele mai tinere care au în general o absență a excesului de piele, medicul va trece apoi prin interiorul pleoapei. Aceasta se numește calea conjunctivală. Cicatricea este atunci total invizibilă, deoarece este ascunsă în mucoasa interioară a pleoapei.

Înainte de operația pleoapelor

Ca în orice operație de chirurgie estetică, un consult preoperator este esențial. Consultația pregătitoare va fi utilă pacientului, dar și chirurgului. Acest schimb va permite pacientului să-și exprime cererile și așteptările, iar chirurgului să verifice dacă operația este bine justificată. Dacă îți dorești să efectuezi o operație de blefaroplastie, este important să tratezi în prealabil problemele ochilor, dacă există.

Aceste probleme pot fi cauza conjunctivitei postoperatorii, de unde și importanța unei evaluări a unui oftalmolog înainte de intervenție. Riscurile operatorii sunt foarte mici, iar complicațiile foarte rare și sunt legate de anestezie și de procedura chirurgicală. Alegerea unui chirurg plastician calificat asigură că acesta are abilitățile necesare pentru a evita aceste complicații, sau cel puțin pentru a le trata eficient.

Procesul de consultație preoperatorie

În timpul consultației, chirurgul solicită pacientului o evaluare oftalmologică. Această evaluare este importantă deoarece permite chirurgului să verifice dacă nu există contraindicații. Dacă acesta este cazul, chirurgul poate prescrie un tratament preliminar.

Ca la orice operație de chirurgie estetică, între consultația preoperatorie și intervenție trebuie respectată o perioadă de minim 15 zile. Această precauție face posibilă garantarea unei perioade de reflecție pentru pacient.

Înainte de operație

Pentru ca operația de blefaroplastie să meargă bine, pacientul trebuie să respecte anumite reguli. Dacă ești o persoană fumătoare, te sfătuim să renunți la fumat sau să limitezi fumatul la maximum 5 țigări pe zi.

Fumatul poate avea efecte adverse asupra vindecării rănilor. Această recomandare este valabilă o lună înainte de operație și 15 zile după. În plus, niciun medicament care conține aspirină nu poate fi luat cu 10 zile înainte de operație.

În timpul operației

Intervenția operației pleoapelor durează aproximativ 30 până la 45 de minute în ambulatoriu la cabinet, sau la clinică. În marea majoritate a cazurilor, pacientul preferă anestezia locală, la care se poate adăuga o sedare ușoară intravenoasă. Unii pacienți preferă anestezia generală în clinică, așa că va trebui să se întâlnească cu medicul anestezist cu cel puțin 48 de ore înainte de procedură.

După operația pleoapelor

Blefaroplastia este o operație foarte nedureroasă, dar consecințele postoperatorii nu trebuie minimizate, mai ales pentru operația pleoapelor inferioare. Dacă ai o intervenție chirurgicală la pleoapa superioară, umflarea și vânătăile pot persista. La o săptămână după operație, acestea vor putea dispărea treptat. Următoarele zile sunt mai dificile pentru operația realizată la pleoapele interioare. 

Pentru mai multe detalii despre blefaroplastie îl puteţi contacta direct pe Dr. Maximilian Muntean la contact@drmaximilian.ro.

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.