Quercitina nu este o denumire atat de cunoscuta noua, insa, fara sa stim, o consumam uneori zilnic. Asadar, quercitina este un flavonoid omniprezent intr-o mare varietate de fructe, legume (rosii, ceapa, broccoli, capere), bauturi (ceai si vin rosu) si extracte din plante.
In natura, quercitina nu este prezenta sub forma izolata, ci ca o aglicona (parte fara zahar) a diferitelor glicozide, inclusiv rutina si quercitrina. In aceasta forma abunda, in special, in extracte de castan de cal, gingko biloba, calendula, paducel, musetel si hypericum.
Aportul zilnic de quercitina de care avem nevoie
Cate grame din acest flavonoid trebuie administrate zilnic? In medie, oamenii primesc 5 pana la 40 de miligrame de quercitina pe zi consumand anumite alimente precum cele amintite mai sus. Cu toate acestea, daca mananci multe fructe si legume, aportul zilnic ar putea creste pana la 200-500 de miligrame. Nu exista un numar clar pentru cantitatea de quercitina care trebuie administrata in fiecare zi, dar majoritatea nutritionistilor recomanda doze cuprinse intre 500 si 1.000 de miligrame pe zi, aceeasi doza mentionata si de multe studii efectuate cu privire la beneficiile quercitinei.
Exista multe suplimente de quercetina, precum cele pe care le gasim la https://www.minuneanaturii.ro/quercitina. Pe langa acestea, un bun plan de atac pentru cresterea aportului de quercitina este sa includeti in alimentatie o varietate de alimente bogate in quercitina, precum capere, ceapa rosie, varza organica si rosii. Inainte de a lua un supliment cu quercitina, se recomanda totusi un consult medical si un set de analize.
Beneficiile pentru sanatate
La fel ca toti flavonoizii, si quercitina actioneaza ca un antioxidant pentru organism si combate radicalii liberi. De asemenea, ajuta la ameliorarea inflamatiei, care provoaca daune oxidative si poate ajuta la protejarea impotriva unei serii intregi de probleme de sanatate, inclusiv cancer, boli de inima si Alzheimer, pentru a numi cateva.
Cercetarile stiintifice au legat, de asemenea, aportul de quercitina de ameliorarea alergiilor si de sprijinul imunitar destul de eficient – totul datorita actiunii sale asemanatoare prebioticelor si activitatii sale de hranire a bacteriilor intestinale bune. De asemenea, creste efectele vitaminei C, contribuind sinergic la prevenirea activarii excesive a mastocitelor, care secreta histamina atunci cand corpul este inflamat. Acest compus din familia flavonoidelor este, de asemenea, capabil sa transporte zincul, un antiviral natural, in celule, de unde poate ajuta la atenuarea replicarii virale.
Alimente bogate in quercitina
Asa cum am spus la inceputul articolului, pe piata exista mai multe suplimente de quercitina, iar la minuneanaturii.ro veti gasi tot ce va trebuie. Dar este, de asemenea, posibil sa se mareasca aportul acestui flavonoid extrem de benefic prin consumul de alimente intregi, care ofera si fitochimicale, vitamine si minerale suplimentare care functioneaza in sinergie pentru a oferi beneficii.
Pentru a creste nivelul de quercitina, se recomanda consumul zilnic al unei varietati de aceste alimente dupa cum urmeaza:
Capere: alimente cu cel mai mare continut de quercitina. Contine 181 mg la 100 g. Bogate in flavonoide, acestea sunt benefice pentru metabolismul colesterolului, deoarece scad nivelurile din sange, efectueaza o actiune antiinflamatoare si antitrombotica;
Ceapa rosie: contine vitamina C, fier, vitamina E, seleniu, iod, zinc si magneziu. Este un bun diuretic si purificator. Ceapa rosie contine 20 mg la 100 g de quercitina;
Mere rosii: bogate in vitamine, fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu si cupru. Continut de quercitina: 4,4 mg la 100 g;
Struguri: fructul cu cea mai mare contributie de flavonoide, la fel ca fructele de padure, in special afine (18 mg / 100 g) si coacaze negre (6 mg / 100 g);
Cirese: bogate in vitaminele C si A, contribuie la buna functionare a apararii imune. De asemenea, contin acid folic, calciu, potasiu, magneziu, fosfor si flavonoide precum quercitina;
Salata: contine iod si antioxidanti, utili pentru sanatatea tiroidei si a creierului si ideala impotriva colesterolului;
Varza, broccoli si varza de Bruxelles: contin sulf, calciu, seleniu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru, sodiu, vitamine B, inclusiv acid folic, si vitamina C, care, de asemenea, face vitamina E usor absorbabila. Sunt antiinflamatoare si au proprietati antioxidante, care incetinesc imbatranirea celulara. Broccoli, de exemplu, contine 3,2 mg la 100 g de quercitina;
Rosii: rosiile cultivate organic au cu pana la 79% mai multa quercitina decat fructele conventionale. Contin potasiu, fosfor, vitamina C, vitamina K si acid folic. Culoarea rosie a rosiilor se datoreaza unui antioxidant, licopenul;
Citrice: bogate in calciu, potasiu, fier si fosfor, vitaminele A, B si C, flavonoide, antioxidanti, terpene si pectine;
Ardei verzi si galbeni: bogati in quercitina, solanina, potasiu, beta-caroten, fibre. Au putere purificatoare si diuretica;
Nuci, migdale si fistic: bogate si in acizi grasi Omega3. Feriti-va de deficienta de Omega 3;
Sparanghel: fiert are o concentratie mai mare de quercitina decat cel crud;
Hrisca: cereala care are cea mai mare cantitate de quercitina. De asemenea, are multe fibre, caracteristici care o fac potrivita pentru dieta diabeticilor si stimuleaza tranzitul intestinal regulat.
Ceai negru si verde: contin tanini si compusi polifenolici cu proprietati astringente – responsabili pentru senzatia de uscaciune a gurii dupa ce ati baut o ceasca de ceai. Cele doua tipuri de ceaiuri sunt antiseptice si dezinfectante;
Infuzie de soc: socul contine flavonoide (sambucina), acizi grasi, taninuri si polifenoli. Este indicat pentru a contracara simptomele racelilor si infectiile tractului respirator.
Merele si citricele ajuta, de asemenea, la pastrarea sanatatii dintilor.
Proprietatile quercitinei
Cunoscuta pentru puterea sa antioxidanta si antiinflamatorie ridicata, quercitina este propusa ca supliment alimentar in formulari cu activitate anti-imbatranire si antioxidanta.
Quercitina are o actiune atribuita capacitatii, daca este administrata atat oral, cat si prin aplicare topica, de a contracara activitatea negativa a radiatiei solare. Acestea din urma, de fapt, conduc la sinteza speciilor reactive de oxigen (radicali liberi) capabile sa produca modificari structurale in sinteza colagenului si elastinei de catre fibroblastele dermice.
Exista o multime de boli in care stresul oxidativ si inflamatia cronica joaca un rol principal. Dintre acestea amintim alergii, rezistenta la insulina, ateroscleroza, artrita, boala Alzheimer, psoriazis, lupus si multe dintre bolile legate de imbatranire. Quercitina inhiba numeroase faze care duc la eliberarea histaminei si la producerea de prostaglandine si leukotriene pro-inflamatorii. In acelasi timp, exercita o puternica actiune antioxidanta directa si indirecta, protejand activitatea sistemelor enzimatice antioxidante endogene.
Reducerea riscului cardiovascular poate fi favorizata, de asemenea, de activitatea antiplachetara si antitrombotica a quercitinei.
Prin urmare, a lua suplimente cu quercitina poate contribui la reducerea formarii de radicali liberi si substante pro-inflamatorii, dovedindu-se un ajutor pretios pentru sanatatea noastra.