Dacă sunteți proprietarul unei clădiri sau unui apartament pe care doriți să-l vindeți, închiriați sau renovați major sau dacă aveți un spațiu care este vizitat frecvent de public (un spațiu comercial, hotel, motel etc.) înseamnă că ați auzit despre așa-numitul certificat energetic (certificat de performanță energetică).
Ce este certificatul energetic?
Certificatul de performanță energetică este un document care arată care este performanța energetică a clădirii sau unității de clădire ce se supune certificării.
Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (modificată și completată prin reglementări legale ulterioare definește certificatul de performanță energetică astfel ca un document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.
Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.
Când este necesar acest document:
- când se vinde sau se închiriază o clădire sau o unitate de clădire;
- în cazul lucrărilor de restaurare majoră;
- la clădirile ce se construiesc;
- pentru clădirile aflate în proprietatea și/sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice și cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.
Contractele de vânzare-cumpărare a imobilelor încheiate în lipsa acestui document sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil, putând fi atacate în instanță, iar pentru clădirile ce se construiesc, procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.
O unitate de clădire este acea parte a unui imobil ce se poate folosi (din construcție sau datorită unor modificări) în mod separat de restul imobilului. Un exemplu de unitate a clădirii este un apartament dintr-un bloc de locuințe.
Prin performanța energetică a clădirii se înțelege energia calculată conform unei metodologii specifice, pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.
Ce sunt auditorii energetici atestați?
Auditorii energetici sunt acei specialiști atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, singurii care au dreptul să emită aceste acte legale.
Ei au dreptul să elaboreze certificate doar pentru imobile cu rol rezidențial (cei cu gradul profesional II) sau pentru toate tipurile de imobile (auditorii de grad I, cel mai înalt).
Specialiștii din cadrul companiei Reflex Architecture SRL din București au gradul profesional I.
Acești specialiști au dreptul să-și stabilească liber ritmul de lucru și tarifele pentru serviciile prestate.
Ce sunt clasele energetice?
Performanța energetică a unui imobil sau unitate de clădire se exprimă în principal prin:
- clasa energetică;
- consumul total specific de energie primară;
- indicele de emisii echivalent CO2;
- consum total specific de energie din surse regenerabile.
Auditorii încadrează imobilele în funcție de performanța lor energetică în diverse clase energetice. Alte informații puteți găsi pe Wikipedia.
Sunt 7 clase energetice, de la A (în care se încadrează cele mai eficiente imobile din punctul de vedere al performanței energetice, având un consum total energetic sub 125 kWh/m2/an), până la G (cele mai puțin eficiente, cu un consum energetic de peste 820 kWh/m2/an).