Cum afectează fumatul implanturile dentare

Unul cele mai cunoscute servicii pentru care oamenii apelează la medical stomatolog este și implantul dentar, prin care aceștia încearcă să își corecte lipsa unuia sau mai mulți dinți. Este perfect, iar implantologia a evoluat foarte mult, în așa fel încât dintele nou se va potrivi perfect, și se va comporta exact ca unul natural.

Fumatul afectează sănătatea orală

Mulți dintre adulți fumează și nu înțeleg că acesta este un obicei nociv, care le poate afecta starea de bine. Nu este vorba doar de sănătatea aparatului respirator sau a altor organe, dar fumatul afectează inclusiv sănătatea orală. Dar oare care este legătura dintre fumat și cei care urmează să fie supuși unui tratament care presupune un implant dentar? Răspunsul la această întrebare îl poți afla și din rândurile următoare.

Gingii mai sănătoase

Cu siguranță știi deja că fumatul nu este chiar cel mai bun prieten al gingiilor, pe care le slăbește și provoacă frecvent sângerări la nivelul lor. Medicul stomatolog te va informa – în caz că nu știi deja, că implantul dentar presupune și intervenții la nivelul gingiilor și a formațiunii osoase. Din păcate, dacă ai gingiile slăbite din cauza fumatului, etapa pre-operatorie se va întinde pe o perioadă mai lungă, deoarece va trebui ca în prealabil să primești tratament pentru a rezolva problemele legate de gingivită sau a unui abces dentar. Specialiștii sunt de părere că este nevoie de mai multă atenție din partea ta, să îți pregătești din timp cavitatea bucală, intensificând rutina zilnică de îngrijire a danturii și, de preferat, schimbarea pastei de dinți cu una care are grijă și de sănătatea gingiilor tale. 

Nicotina slăbește oasele

Nicotina, substanța conținută de țigări, este recunoscută și pentru faptul că favorizează retenția de calciu. Altfel spus, oasele tale nu sunt chiar atât de rezistente pe cât ai fi tentat să crezi. Pentru că în cazul unui implant dentar contează enorm legătura dintre os și implant, dacă osul este slăbit, acesta poate ceda și riști ca în scurt timp să pierzi și dintele proaspăt montat. Pentru a preveni această neplăcere, din momentul în care decizi că vrei să treci printr-o operație de implant dentar și ești fumător/oare, ar fi indicat să iei niște suplimente de calciu, să renunți la țigări, sau măcar să încerci să le înlocuiești pe cele clasice cu unele care nu conțin nicotină. 

Vindecare mai lentă

Din păcate, printre efectele adverse ale nicotinei se află și faptul că recuperarea după intervenție, dar și vindecarea, au loc mult mai lent. În cazul persoanelor care fumează, circulația sangvină este mult îngreunată, ceea ce înseamnă că regenerarea țesuturilor este mult mai înceată.

Glandele salivare sunt afectate

Fumatul este responsabil și de afectarea funcțiilor glandelor salivare. Acestea, fiind afectate de substanțele conținute de țigări, nu își mai pot îndeplini în mod corect funcția de protejare a smalțului și a gingiilor. Bariera de protecție naturală împotriva microbilor este mult slăbită, așa că este posibil să te confrunți și cu ceva infecții post operatorii.

Fumatul contribuie la apariția tartrului

Printre alte efecte negative ale fumatului în cazul unui implant dentar, se află și faptul că este favorizată apariția tartrului la dinții de lângă cel implantat. Din acest motiv se recomandă o mai are atenție la igiena orală: pasta de dinți trebuie aleasă după recomandările medicului dentist, iar ața dentară și apa de gură nu trebuie să îți lipsească din rutina zilnică. Cel mai probabil va trebui să apelezi și la servicii de detartraj profesionist.

Colaborează cu medicul stomatolog

Pentru ca intervenția la care urmează să fii supus să fie una reușită, este important să găsești acel cabinet stomatologic profesionist și un medic dentist cu care să colaborezi foarte bine. Echipa de la clinica Cris Smile este alcătuită din profesioniști care știu să îți ofere informațiile de care ai nevoie, dar și să individualizeze tratamentul. Acum îi poți găsi și în sectorul 6, strada Boișoara 10 – 12. Nu mai aștepta și începe chiar acum demersurile pentru o dantură frumoasă și sănătoasă!

Voteaza articolul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.