Cum poti sa porti un batic din matase naturala chic Bouchet

Poate fi din matase, bumbac, satin si multe alte tesaturi – vorbim de batic sau esarfa. Acest accesoriu este un aliat pretios mai ales vara si poate fi folosit pentru a proteja capul de razele soarelui. Insa poate fi folosit in multe alte moduri diferite. Istoria baticului  are origini foarte vechi si acest accesoriu a traversat milenii, avand diverse conotatii sociale si religioase, dar si de fashion, in special in ziua de azi.

Baticul are o pozitie importanta fiind recunoscut printre accesoriile cele mai versatile si cele mai folosite vreodata. Istoria sa se intoarce mult in timp, iar in traditia romaneasca, baticul a avut o conotoatie sociala extraordinara.

Modelul clasic (si cel mai iubit) este baticul sau esarfa cu forma patrata: extrem de versatil, poate fi purtat atat ca bandana simpla, cat si ca banda de sustinere, in timp ce versiunile mai largi sunt perfecte pentru a recrea un turban sau pentru a experimenta coafura originala si absolut impresionanta.

Baticul este, de asemenea, un aliat excelent pe care te poti baza in zilele cele mai fierbinti, deoarece iti protejeaza parul si scalpul delicat de razele violente ale soarelui.

Baticul in istorie

Istoria s-a nascut cu cateva secole in urma si numele sau se datoreaza numele “foulat” provensal care deriva din verbul “foular”, un termen tehnic care aminteste de procesul de fabricatie a tesaturii, care are ca scop sa o faca compacta si foarte rezistent.

Utilizarea sa are origini foarte vechi: in Occident a fost folosita initial atat de soldati, cat si de tarani pentru a proteja capul de razele soarelui, apoi a devenit un semn pentru a indica grupul caruia ii apartine o persoana sau rangul sau social, iar religia a contribuit foarte mult la transformarea acestuia intr-un element distinctiv. In Romania, pe vremuri, femeile maritate trebuiau sa poarte batic pe tot parcursul vietii, in special in mediul rural. Mai vedem si in ziua de azi femei la sate care nu isi dau baticul jos de pe cap in prezenta altor persoane.

Baticul modern, pe de alta parte, nu numai ca are o functie practica (protectie impotriva razelor solare), dar este folosit mai ales ca accesoriu pentru a infrumuseta si a face fiecare aspect mai original. Aceasta noua interpretare s-a nascut in anii 1930, folosit pentru a infasura parul femeilor si a completat costumele stralucitoare pe care le purtau acestea in acel deceniu.

Moda anilor ’50 si ’60, in schimb, face ca baticul sa fie purtat cu fiecare ocazie: Audrey Hepburn si Grace Kelly au purtat baticele ​​in o mie de moduri diferite, pe cap sau la gat, in timp ce hippie si moda anilor ‘70 reinventeaza utilizarile baticului, folosindu-l ca si curea pentru blugi.

Case de moda celebre din lume l-au interpretat si propus in colectiile lor, propunand si inspirand mereu noi moduri de utilizare. La iiana.ro exista batice de inspiratie romaneasca sau etnica. Unul din acestea este batic din matase naturala chic Bouchet. Baticul este confectionat din matase naturala imprimata digital cu motive folk, geometrice si florale in culori pastelate.

La ce se foloseste baticul?

Baticele, la fel ca esarfele, palariile de paie si bandanele, pe langa faptul ca sunt accesorii foarte originale pentru a le purta pe plaja, sunt si prima protectie pe care o ai impotriva razelor solare: nu numai pentru scalpul delicat, ci si pentru pielea fetei. Apa sarata a marii sau apa clorurata a piscinei, razele soarelui si caldura sufocanta alcatuiesc un amestec de elemente care fac ca parul sa fie deshidratat, casant si fragil.

Tocmai din acest motiv, in zilele si orele cele mai fierbinti este bine sa te protejezi cu atentie de soare (acest lucru se aplica in mod natural atat parului, cat si pielii), iar datorita acestui accesoriu exista cateva trucuri practice care trebuie adoptate pentru a preveni arsurile si neplacutele inconveniente. Inainte de a te expune la soare, aplica cu generozitate un ulei de protectie pe par si o protectie solara de inalta protectie pe tot corpul.

Nu uita sa iei cu tine baticul in geanta de paie, la plaja sau piscina! Infasoara-l in jurul capului asa cum iti place si scalpul va fi protejat.

Cum se poarta? Iata cateva idei care sa te inspire:

Exista modalitati nesfarsite de a purta o esarfa in par. 

Turbanul 

Cum sa porti baticul in stil turban: Pentru a face turbanul, alege doar un batic destul de mare si modelul care iti place cel mai mult. Pliaza-l intr-un triunghi, asezeaza-l usor sub gat, cu capetele orientate spre exterior. Fa un prim arc central, langa frunte si introduce usor excesul de tesatura formand un arc suplimentar pentru a fixa esarfa bine pe cap. Pentru a face turbanul mai stabil, trebuie doar sa aplici cateva agrafe ici si colo si gata!

Batic impletit in par

Poarta baticul in par impletindu-l cu coafurile: Cea mai originala si inovatoare modalitate de a folosi esarfa in parul tau este sa o impletesti direct si sa o adopti in toate coafurile tale. Pentru a-l introduce, pur si simplu, imparte parul in doua sectiuni si foloseste baticul ca si cum ar fi a treia fasie de par. In acest fel, la final, vei avea un stil de par original si absolut unic!

Utilizarea baticului este, de asemenea, foarte populara pentru a infrumuseta si a face ca cocul dezordonat sau chignonul jos sa fie si mai romantic. Nu trebuie decat sa infasori tesatura aproape de elasticul cu care ti-ai legat parul si sa lasi cele doua capete sa cada romantic.

Alege baticul preferat de la iiana.ro sau pe cel care ti se pare cel mai potrivit tie si creaza-ti un look original.

5/5 - (10 votes)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.