7 Curiozitati Despre Sarbatoarea Holi

Sarbatoarea Holi sau Festivalul Culorilor este una dintre cele mai cunoscute traditii indiene.

Sarbatoarea Holi – Festivalul Culorilor in India

1. Traditia se pastreaza de mii de ani, are loc primavara in toata India. Trasatura esentiala este aruncarea de culori si petale de flori, participantii fiind acoperiti cu stralucitoare culori si cu apa. (Culorile sunt naturale, facute cu ajutorul unor substante organice cum ar fi extract de flori si frunze, turmenic. )

2. Conform mitologiei hinduse, sarbatoarea Holi simbolizeaza iubirea dintre Krishna si Radha, dragostea dintre ei fiind marcata de lupte in joaca si certuri din gelozie, urmate de impacari cu ajutorul uneia dintre prietenele Radhei.

3. Cuplul celor doi indragostiti simbolizeaza iubirea sexuala si fertilitatea.(Krishna este poate cel mai iubit zeu din hinduism, iar Radha, o pastorita pe care Krishna o iubea. Radha era maritata cu altul si iubirea lor nu s-a putut consuma.)

4. Tanjirea Radhei dupa Krishna este simbolul dorintei adeptilor lui Krishna de a-si vedea zeul.

5. Se spune ca, Krishna s-a plans mamei lui de contrastul dintre pielea lui intunecata si cea deschisa la culoare a Radhei. ( Krishna inseamna ” negru-albastrui”  iar el este prezentat avand  pielea albastra). Atunci, mama lui i-a spus ca el poate sa o coloreze pe Radha intr-un mod jucaus. Asa ca, intr-una din zile s-a dus si a aruncat cu culoare peste Radha si prietenii ei iar ea si prietenii ei s-au aparat cu bete de bambus numite lathis.

6. In Vrindavan, tinutul unde si-a petrecut Krishna tineretea si in Mathura, locul sau natal, Holi e o sarbatoare importanta, cu referire la idila dintre Rhada si Krishna. Aceasta implica lupte in joaca intre femei si barbati. Festivalul Holi atrage aproximativ 500.000 de pelerini in fiecare an si se sarbatoreste cu un zel imens.

7. In prezent, se sarbatoreste aproape in toata lumea, fie ca e vorba de sarbatoarea in sine sau chiar desfasurata in festivalurile de muzica electronica.

Ti-ar putea placea si: Feng Shui pentru bani, dragoste, sanatate si spor in casa si prosperitate

5/5 - (37 votes)

Un comentariu la „7 Curiozitati Despre Sarbatoarea Holi”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.