Ghimbirul – condiment sau tratament?

Ghimbirul este considerat o plantă termogenică,de încălzire, ce a fost utilizată în vremurile străvechi în mod intens până aproape de dispariție. Din acest motiv, oamenii au fost obligați să o cultive acasă și este, probabil, printre primele plante cultivate vegetativ. Acest lucru a dus la o lipsa a ghimbirului pentru o perioada de timp, la un preț ridicat și o crestere a notorietății acestei rădăcini, pentru că era un aliment rar și foarte util în terapiile medicale.

Rădăcina de ghimbir (de fapt, rizomul) este un condiment familiar, utilizat și în bucătăria aromată, disponibilă fie ca rădăcină sau pudră uscată, fie ca rădăcină proaspătă („ghimbir verde”). Ghimbirul a fost apreciat ca mirodenie și aliment-medicament de mii de ani. Cercetarea biomedicală asupra ghimbirului este unică prin faptul că volumul studiilor umane depășește aproape volumul cercetărilor farmacologice, prin urmare extractele pure de ghimbir sunt utilizate mai degrabă ca atare și nu sunt defalcate în alți constituenți activi. Aroma naturală a ghimbirului este utilizată pe scară largă de la suplimente, ceai, mirodenii, uleiuri termogenice și chiar gingerată, o băutură populară specifică băuturilor tonice.

Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă sau uscată. Mai poate fi întâlnit și sub formă de pulbere, ulei sau suc. Uneori se adaugă la produsele alimentare și la cele cosmetice prelucrate. Este un ingredient foarte frecvent în rețete și are o istorie foarte îndelungată de utilizare. Diverse forme de medicină tradițională și/sau alternativă l-au folosit constant, cu precădere pentru ajuta digestia, pentru a reduce greața și în lupta împotriva gripei și a răcelii comune.

Datorită proprietăţilor curative, ghimbirul a făcut un pas uriaş de la condiment la tratament. Acesta ajută la prevenirea apariţiei anumitor disfuncţii apărute la nivelul organismului uman.

Potrivit unor studii , ghimbirul este extrem de indicat în tratarea stărilor de greață și vomă. De altfel, el are o istorie îndelungată de utilizare ca remediu împotriva  ”răului de mare”. Există chiar unele dovezi că acesta poate fi la fel de eficace în tratarea stărilor de greață ca și medicamentele eliberate pe bază de prescripție.

Ghimbirul ajută la reducerea durerii musculare, induse de efortul fizic, iar acest lucru se datorează, cu precădere, proprietăților antiinflamatorii.

Indigestia cronică (dispepsia) se caracterizează prin dureri recurente și disconfort în partea superioară a stomacului. Se crede că golirea întârziată a stomacului este principalul motiv pentru care apare indigestia. Ceea ce este foarte interesant este faptul că ghimbirul s-a dovedit a fi un element care grăbește golirea stomacului la persoanele cu această afecțiune.

Ghimbirul a fost eficace în reducerea simptomelor astmatice. Cei care au administrat ghimbir au avut mai puține atacuri de tuse nocturne, mai puține atacuri dispneice și reducerea utilizării medicamentelor inhalatorii.

Ghimbirul ajută la inhibarea activității inflamatorii a tromboxanului și a prostaglandinei și asigură ameliorarea durerii, în special în cazul migrenei și dismenoreei.

Datorită tuturor acestor proprietăţi ale ghimbirului, enumerate mai sus, acesta nu este considerat doar un simplu condiment, ci chiar un tratament. Există numeroase produse naturale, precum ceaiuri sau comprimate, ce au în compoziţie ghimbir. Esteto.ro are la vânzare astfel de produse.

5/5 - (4 votes)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.