În ultimii ani, parabenii au aprins discuțiile în lumea industriei cosmetice. Cu toate acestea, rareori se vorbește în mod specific de ce prezența acestor ingrediente este nocivă.
Parabenii au efecte negative pentru sănătate
Parabenii reprezintă o gamă de chimicale hulită pe scară largă, despre care toată lumea spune că ar trebui evitate atunci când le descoperi pe etichetele produselor cosmetice. Parabenii sunt utilizați încă din anii ‘50, pentru a ține la distanță bacteriile, acționând totodată pe post de conservanți atunci când sunt folosiți în deodorante, loțiuni, rujuri, șampoane, săpunuri etc.
Parabenii sunt xenoestrogeni, ceea ce înseamnă că au o compoziție similară cu hormonii aflați în organismul uman. Despre xenoestrogeni se spune că ar induce riscul apariției cancerului.
Studiile au arătat că unii parabeni pot mima activitatea hormonilor estrogeni în celulele organismului. Iar activitatea estrogenă este asociată cu diverse forme de cancer de sân, parabenii fiind detectați în tumorile apărute în această zonă a corpului. De asemenea, parabenii afectează buna funcționare a sistemului endocrin, afectând funcțiile de reproducere atât la bărbați cât și la femei, cu efecte negative asupra fertilității.
Produsele cosmetice care conțin parabeni sunt periculoase pentru sănătate
Parabenii sunt prezenți pe scară largă într-o gamă largă de produse cosmetice, în special cele care au un conținut mare de apă, precum șampoanele și balsamurile, pe care oamenii la folosesc zilnic. Ei sunt utilizați deoarece proprietățile lor antimicrobiene sunt eficiente împotriva ciupercilor și bacteriilor gram-pozitive. Cremele hidratante, cremele de soare, deodorantele, gelurile de ras, pasta de dinți, produsele de machiaj și alte produse cosmetice conțin parabeni. Odată cu utilizarea lor, aceștia sunt absorbiți în organism, prin piele, se metabolizează și se excretă în urină și bilă. Dar utilizarea cotidiană a produselor cosmetice care conțin parabeni presupune o expunere permanentă la efectele negative ale acestora.
S-au făcut studii care au relevat comparații între organismele femeilor, bărbaților, adolescenților și copiilor care folosesc și care nu folosesc produse cu parabeni. Adolescentele care folosesc zilnic produse de machiaj cu parabeni au un nivel al propilparabenului din urină mai mare cu 20% comparativ cu cele care nu le folosesc sau le folosesc rareori. La fel se întâmplă cu loțiunile de corp și față, produsele pentru îngrijirea părului, cremele de soare etc.
Oamenii sunt expuși la parabeni și prin consumarea alimentelor și băuturilor care nu doar că îi conțin, dar sunt și conservate cu ajutorul lor. În anii ‘70, propilparabenul era „recunoscut drept sigur” pentru a fi inclus în alimente într-o proporție de până la 0,1%. Dar acest lucru este deja depășit, iar studiile recente au arătat efectele negative pentru sănătate ale parabenilor.
Cum depistezi parabenii
Parabenii sunt mai greu de depistat pe etichetele produselor cosmetice. Deși cei mai comuni parabeni conțin termenul ca atare în denumirea lor (butylparaben, methylparaben și propylparaben) ei pot fi listați și ca, de pildă, benzoat Alkyl parahydroxy. Există însă și alternative. Dacă ești în căutarea unor produse care nu conțin parabeni, optează pentru cele care au pe etichetă ingredienți precum etilhexilglicerină (un derivat vegetal) sau fenoxietanol (un derivat natural eteric).
În cazul în care te temi să folosești produse cosmetice care conțin chimicale, nu o face. La urma-urmei… chimicalele sunt chimicale. Întotdeauna poți apela la ideea de a trece pe zona produselor bio, cu ingrediente naturale. Există o gamă largă care nu conțin parabeni, iar pe site-ul nostru le ai pe toate la dispoziție, de la șampoane și gel de dușuri la produse de machiaj și îngrijire a tenului și corpului. Produsele comercializate de Biorigine nu conțin parabeni, conservanți și coloranți, fiind cosmetice organice cu ingrediente naturale, din culturi bio ce dau garanția eficacității.