În căutarea unui trai mai bun pentru ei, dar și pentru cei rămași în urmă, acasă, mulți români au decis să își încerce norocul peste hotare în țări precum Spania, Italia, Franța sau Germania. Și nu de puține ori, din păcate, au decedat acolo, peste hotare. Din acest motiv au apărut firmele de servicii funerare care oferă și posibilitatea repatrierii celor decedați, pentru că toți cei dragi de acasă au dorit să-i aducă înapoi trupul fără viață, pentru a-și dormi somnul de veci în pământul țării.
Repatrierea pe calea aerului
Există două modalități de transport funerar internațional, pe calea terestră și cea aeriană. La fel ca și în cazul primei variante, repatrierea pe calea aerului presupune punerea la dispozitia autoritatilor germane a mai multor acte romanesti, și este și ceva mai costisitoare, sunt destui care apelează la această metodă, pe care o consideră mult mai elegantă și uneori chiar și mai rapidă. Vom încerca, în rândurile de mai jos, să vedem care sunt informațiile cele mai importante despre această posibilitate de transport funerar.
Firmă de repatriere decedați profesionistă
Pentru că este vorba despre un deces care s-a produs în afara granițelor țării, ai nevoie de sprijinul oferit de o firmă de repatriere decedați profesionistă, care știe care sunt acțiunile specifice care trebuie întreprinse, și are experiența necesară pentru a se ocupa așa cum trebuie de toate.
În cazul transportului aerian, este nevoie în plus față de varianta clasică, a celui pe cale rutieră, să se îndeplinească multe formalități de îmbarcare, care toate au nevoie să primească aprobarea din partea poliției de frontieră. Personalul firmei de repatriede decedați este cel care va contacta autoritățile abilitate pentru a obține toate documentele de care este nevoie, autorizații și certificate. Apoi, se va achita biletul de avion, se va pregăti trupul celui decedat, punerea lui în sicriul de zinc și de lemn, iar cu 24 de ore înainte de ora la care este programat zborul, sicriul va fi adus la zona cargo a aeroportului. De reținut că nu toate avioanele permit sicrie la bord. În fine, transportul funerar de la aeroport și până la domiciliul familiei îndurerate pica tot în sarcina firmei de servicii funerare cu care s-a colaborat pentru aducerea trupului neînsuflețit în țară.
Pașii care trebuie urmați
Există mai multe etape care trebuie parcurse în cadrul unei repatrieri pe cale aeriană. Ți le prezentăm și noi. În primul rând va avea loc contactarea firmei profesioniste de repatrieri decedați. Aceasta trebuie să aibă acreditare în Germania, dacă acolo s-a produs decesul. Împreună cu familia se va face analiza ofertelor de transportul pe calea aeriană, selectarea celei mai bune, rezervarea zborului și, evident, achitarea serviciilor. Reprezentanții firmei de repatriere decedați vor continua cu contactarea autorităților pentru a se obține toate avizele și autorizațiile necesare pentru transportul aerian. Va urma preluarea trupului celui decedat, îmbălsămarea și apoi punerea în sicriul de zinc și apoi cel de lemn. Este obligatorie obținerea aprobărilor de la poliția de frontieră, apoi trebuie urmate formalitățile de îmbarcare. Cam cu 24 de ore înainte de decolare sicriul trebuie depus în zona cargo, urmează transportul pe calea aerului până în România, după care, preluarea sicriului cu corpul celui neînsuflețit din zona cargo a aeroportului din România unde a avut loc aterizarea, transportul acestuia până la domiciliul familiei îndunerate, înmânarea facturilor și a altor dovezi de plată.
Care sunt actele necesare
Există o serie de acte necesare pentru repatrierea pe calea aerului. Este vorba de pașaportul mortuar, certificate constatator al decesului, de îmbălsămare, certificat de deces, autorizația de transport funerar internațional, și este posibil să mai existe și altele, cerute de autoritățile germane.
Costuri și durată
Spre deosebire de o repatriere pe cale terestră, cea aeriană presupune mult mai multe costuri și autorizații care trebuie obținute, ceea ce înseamnă că și costurile vor fi mult mai mari și, uneori, chiar și durata va fi mai ridicată. De regulă, o repatriere pe cale aeriană durează între 5 și maxim 15 zile. Referitor la costuri, acestea pot fi cel mai bine estimate de firma respectivă de repatriere decedați, pentru că acestea depend de mulți factori, cum ar fi costul biletului, a eliberării actelor și a autorizațiilor necesare, greutatea celui decedat și a sicriului și multe altele. Din acest motiv, sumele pot atinge cifre uriașe, chiar și 15.000 de euro.
Pachete funerare pentru servicii de repatriere pe calea aeriană
Există mai multe pachete funerare pentru serviciile de repatriere decedați pe cale aeriană. De regulă, acesta ar trebui să conțină rezervarea zborului, alcătuirea actelor necesare pentru transport, ridicarea corpului celui decedat, pregătirea acestuia, așezarea corpului în sicrie speciale despre care ți-am menționat câteva rânduri mai sus, manipularea sicriului, traducerea documentelor și actelor, transport funerar intern – de la aeroport la casa mortuară sau la capela unde dorește familia celui decedat să așeze sicriul, oferirea de consultanță de specialitate pe toată perioada desfășurării transportului.
Alege mereu o echipă de profesioniști
Pentru a avea parte de servicii de bună calitate, fără costuri suplimentare sau ascunse, recomandarea noastră este să apelezi la o firmă de repatriere decedați profesionistă, care este în măsură să îți ofere un parchet complet de servicii funerare. De asemenea, consultanța funerară trebuie să fie prezentă non-stop, în sensul că familia trebuie să primească suport și consiliere pe toată perioada transportului și nu în ultimul rând este nevoie de cunoașterea la perfecție a cadrului legislativ din țara unde s-a produs decesul.