Certificatul de performanță energetică (certificatul energetic) trebuie să fie elaborat și eliberat pentru mai multe categorii și tipuri de clădiri sau unități de clădiri.
Așa cum prevede legea 372/2005 (cu modificările și completările anterioare), clădirile care fac parte din următoarele categorii sunt obligate să aibă acest document: clădirile rezidențiale, clădirile și construcțiile de birouri, clădirile din domeniul sănătății, clădirile în cadrul cărora se desfășoară activități sportive, hotelurile și restaurantele, clădirile în care se desfășoară activități de comerț.
Principalul aspect care trebuie să fie respectat de aceste clădiri este asigurarea unui mediu armonios, confortabil și sănătos, pentru ca persoanele care desfășoară activități în interiorul acestor construcții să nu fie puse în pericol.
Aceste aspecte obligatorii ale unui certificat energetic sunt reevaluate la perioade de aproximativ 5 ani, proces prin care se actualizează evoluția sau involuția respectivei clădiri.
Cum se calculează energia primară?
Energia primară luată în calcul în certificatul de performanță energetică este cea care provine atât din sursele de energie regenerabilă, cât și din sursele de energie neregenerabilă. Pentru a se face un calcul exact al energiei primare, cei care contează sunt factorii de energie primară sau de pondere în cazul fiecărui agent energetic. Așadar, se realizează media ponderată din punct de vedere lunar, anual sau sezonier, atât la nivel local, regional, cât și la nivel național. Agenții energetici se mai pot baza și pe informațiile puse la dispoziție pentru fiecare sistem centralizat.
Performanța energetică pentru anvelopa clădirilor sau a unităților de clădiri mai este determinată și prin calcularea factorilor de energie sau de pondere, calculul fiind realizat de autoritatea competentă. În arsenalul anvelopei clădirii intră toate componentele de construcție care separă mediul interior de cel exterior. De asemenea, anvelopa mai trebuie să asigure și procesul de încălzire pentru mediul din interiorul clădirii, care să corespundă cerințelor de confort ale acesteia, spre deosebire de exterior sau de spațiile care nu sunt încălzite.
În ceea ce privește calculul energiei primare, printre factorii utilizați în determinarea performanței energetice a clădirii se numără și energia provenită din sursele regenerabile, dar și cea provenită din sursele neregenerabile.
Care sunt clădirile scutite de aceste aspecte?
Aceste aspecte nu sunt obligatorii pentru următoarele clădiri:
- construcțiile provizorii care sunt utilizate doar pentru maximum 2 ani și care sunt poziționate în zone industriale, dar și construcțiile nerezidențiale din aria agricolă, care au un consum mic de energie;
- construcțiile și monumentele protejate, importante din punct de vedere istoric sau arhitectural, construite în zone protejate și al căror aspect ar putea fi modificat daca s-ar respecta cerințele impuse în certificatul energetic;
- clădirile cu caracter religios, cum sunt lăcașurile de cult;
- construcțiile rezidențiale care sunt folosite pe o perioadă mai mică de 4 luni pe an;
- construcțiile independente, cu o suprafață utilizabilă mai mică de 50 m2.
Cerințele impuse de certificatul de performanță energetică au un grad mare de importanță atât în cazul clădirilor noi, cât și în cazul clădirilor care deja existau.
Performanța energetică este responsabilă cu asigurarea mediului interior potrivit pentru o clădiri sau o unitate de clădiri, iar calculul energiei primare trebuie să fie efectuat în conformitate cu reglementările în vigoare.
Este necesar ca acesta să fie în acord cu buna funcționare a interiorului clădirii respective prin utilizarea apei calde menajere, a sistemului de încălzire, de răcire, prin iluminare și ventilare.
Certificatul energetic are în componența sa valorile calculate în conformitate cu metodologia tehnică și are în vedere consumul energiei atât primare, cât și finale, dar și consumul energiei din sursele regenerabile sau din emisiile de CO2.
Așadar, administratorul sau proprietarul clădirii are posibilitatea de a evalua sau de a compara în mod corect care este performanța energetică de la nivelul respectivei clădiri sau a unității de clădiri.